Поредица от сигнали за липса на инсулин, информира Нова телевизия.  Родители на

...
Поредица от сигнали за липса на инсулин, информира Нова телевизия.
 Родители на
Коментари Харесай

Родители алармират за недостиг на 10 медикамента

Поредица от сигнали за липса на инсулин, осведоми Нова телевизия.

 Родители на деца от Ловеч не съумяват да открият животоподдържащите медикаменти. Въпреки възбраната за експорт, към 10 медикамента не престават да са дефицитни - и изчезват за часове, откакто бъдат доставени в аптеките. Наши екипи направиха инспекции в няколко града. Потърсихме отговори и от министерството на опазването на здравето. 

Борислав Герганов търси инсулин за детето си в следващата аптека в Ловеч. Но удря на камък.

" Директно ни излъгаха, идвал съм доста пъти, към този момент съм се отказал да диря в град Ловеч ", изясни той.

Освен " Актрапид " и " Тресиба ", дефицитен се оказва и трети тип инсулин – " Фиасп ". Проверяваме може ли тези медикаменти да се намерят в различен по-голям регионален град – Пловдив.

Оказва се, че имат единствено второто. А съгласно фармацевти - те желаят също да оказват помощ, само че нямат наличност.

" Около нас няма страна, в която да има липса на инсулин. Надявам се да не стане по този начин да тръгнем да обикаляме да търсим в прилежащи на нас страни ", показа Елисавета Котова.

Според здравното министерство обаче казусът е в цяла Европа. Проверки за трите медикамента вършим и в София. Намираме по 1 опаковка от две от тях.

Николай Костов разкрива, че единични опаковки се получават с доста огромни молби, а по складовете получават отвод. По-малко от седмица преди да изтече възбраната за експорт на инсулин, решение на министерството за удължение на този период няма. 

Според вносителите на медикаменти решението не е в износа – а в законодателни промени.

" Трябва да има един забранителен лист – не на 65% задържане, а на 100%, те би трябвало да бъдат увеличени, с цел да не се постанова на министъра да издава нова и нова забранителна заповед ", счита Аделина Любенова.

Последните инспекции на Агенцията по медикаментите през февруари демонстрират, че от трите медикаменти, у нас има 64 882 опаковки на склад. Два дни по-късно нашата инспекция в няколко аптеки в 3 регионални града открива съществуване на едвам 3 от тях. Парадокс, с който не престават да се сблъскват и десетките хиляди инсулинозависими всеки месец.

" В София, в Пловдив, в Търново няма – във Враца сме намерили 2 аптеки, където има съвсем постоянно ", означи Герганов.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР